" F l o w e r "

NRLAQH STORY

Hai Welcome Here


SPM 2017 | Teacher to be | Tak lari melakukan dosa | Insan biasa | Emeil : nurulafiqah1708@gmail.com





Kehidupan.
Sunday, September 13, 2015 | 6:05 PM | 2Comment

Assalamualaikum 

Aku baru buat tajuk tentang kisah kehidupan aku ni . Entah terdetik dengan kehidupan aku sekarang . Aku cerita kisah benar . Aku akan skip kisah menyedihkan . Haha .

Ayah = Seorang guru 
         = Tinggal di Flat 
         = Anak 3 orang + 1 isteri seorang [mama]

Mama = Surirumah
           = Ambil tampahan buat baju orang *ok aku kantoikan*
           = masak sedap berselera anak-anak dia makan termasuk aku ._. haha

Abang = SPM tahun ni
           
Aku & Adik = PT3 tahun ni
                  = Twins lelaki perempuan 
 ~Tamat~ 

Ayah aku seorang guru, gaji memang la lumayan cer korang fikir ? Kalau ada hutang ? dengan pihak bank ? Cehh . Nipis wallet lepas tu woii . Kawan aku selalu cakap 

"Ayah kau guru weyh , tak akan xdapat beli yang mahal ? " 

Agak-agak manusia . hah ambek kau . Mungkin orang ada lalui kehidupan macam aku ni . Bila musim tengkujuh. Bukan musim tanah kering gitu weyhh. Musim duit melayang habis-habisan. hew. Allahu. Allah uji family kami . Sabar dan tabah bila waktu tu tak da duit

Kami adik beradik sekarang nak PT3 dan SPM amboii ingat, sikit ke duit belanja yuran sekolah dulu ? Waktu tu juga duit tak ada . aku merana lel . bukan aku merana mama aku . cehh . Walaupun mama aku ambil tampahan baju orang . 

Orang bagi duit kekadang tunggu orang terima gaji . Apa perasaan korang masa tu kan ? Barang dapur dah hangus / kehabisan barang-barang keperluan apa semua . Apatah lagi nak bayar yuran sekolah kami bertiga .

Kasut sekolah dulu belum dapat beli , Ayah gitau 

"Tunggu duit RM 100 tu cikgu bagi eh ? nanti beli " 

Kami pun angguk. Sama juga beg. Beg dalam lingkungan RM 25 or RM 30 itu kami bertiga pakai kekadang mama jahit apa yang koyak . Beg zaman kini sungguh menyakitkan apabila ia koyak ._. Kau nak tahu ? Bila ia koyak gila weyh orang tegur . Aku senyap. 

Ada satu part tu en, beg aku koyak, beg aku guna beg aku waktu form 2 .biasalah aku ni jenis rajin tak pernah tinggalkan buku-buku bawah laci meja. Aku mana kesah orang kata

"apa kau bawa dalam beg ni ? batu bata? " 

Amboii mulut takdak insurans takaful phew. haha . Sabar wahai hati kita menuntut ilmu demi dunia dan akhirat . haha 

Beg sekarang mana boleh bawa berat-berat koyak la ._. aku ni degil . Aku selalu cakap dengan mama .

"Mama, kakak nak tinggalkan buku dekat laci sekolah bole ? " 

Dengan muka mama marah hadooiii . Aku kot lari . haha . so aku tak tinggalkan. Dari Form 1 sampai la form 3 ni aku pergi bawa batu bata dalam beg . haha

Kami sekeluarga bukan tinggal di mana-mana banglo terindah kot . tu impian adik-beradik kami bila dah besar ._. Kami tinggal flat berdekatan dengan sekolah kami orang je :) Senang je jalan kaki ke sekolah . haha . 

Kalau orang kata-mengata, lantak weyhh . Family aku . bukan family orang haha . Family aku ada saat susah bersama . huhu . *lap air mata*

"Kau anak orang kaya cuba spon kami beli coklat ke apa ke ? "

Eleh anak-anak, aku pergi sekolah bawa  RM 2 je  setiap adik beradik . Aku tak bawa RM 10 ke sekolah . Takda duit . Nak kerja pun grr..  Kalau aku nak spon korang pun nak beli itu dan ini mama aku akan tanya 

"Nak guna apa benda tu ? Bila nak guna ? " 

Apatah lagi ayah aku  

"Kenapa tak suruh orang lain beli ? Ingat gaji cikgu ni lumayan ? "

Peghh, senyap membantu . tu aku tak suka bila kawan2 aku ni . tak reti betul bendul betul haha..

Ada suatu hari tu kan , aku kena marah sebab beli kek je . Diorang nak sambut birthday . Waktu tu family aku tak ada duit hangusss wehh . huhu . Kawan aku gitahu . 

"Aku spon korang dengan duit RM 50 ni beli kek "

So, aku tunggu lah sampai keesokkan hari bila kek dah diambil dari kedai . Aku tanya la , kat kawan yang nak bagi RM50 . 

"Mana RM50 ? Kau kata nak bagi ? " 

Apa dia jawab ?

"Duit aku dekat kakak ,kakak nak beli buku "

Ya Allah . susah2 je aku tolong korang camni korang buat aku . Sampai satu saat tu mama aku bebel . Minta duit tu . Aku pun senyap . Malas nak layan weyhh . 

****
Kekadangkan aku pun fikir, Allah uji family aku dengan macam ni, kekadang Allah tak uji . Allah uji dengan datangnya orang ketiga dalam family .

Mama tetap senyum , 

Anak-anak tetap mengerti erti kehidupan . 

Mama selalu cakap 

"Belajar elok-elok jangan main-main dekat sekolah , nanti dah dapat gaji lagi lumayan dapat beli tanah ke rumah ke . Jangan jadi macam kehidupan kita sekaran walaupun ayah seorang guru . hutang keliling pinggang" 

Jyeah, semua angguk . whahahah . 

**

InsyaAllah sambung balik . 
Jika idea ni ada :)

- Jordan tetap dihati-
-29 hari untuk PT3 -