" F l o w e r "

NRLAQH STORY

Hai Welcome Here


SPM 2017 | Teacher to be | Tak lari melakukan dosa | Insan biasa | Emeil : nurulafiqah1708@gmail.com





Origami LOVE
Sunday, March 5, 2017 | 1:13 PM | 0Comment

Assalamualaikum. 

Meluangkan masa untuk menaip dan menyinggah mana-mana blog sebelum malam menjelang. Kali ni , aku nak buat entry pasal origami. Ramai orang minat origami. Tapi tak tahu nak buat bentuk apa. Jadi kali ni aku buat bentuk 'LOVE' . 

Ikut langkah-langkah 

A4 paper. Nak kertas warna pun boleh.

1. Lipat macam ini.

2. Lepas lipat seperti gambar ke-2. Buat macam ni.

3. Lepas lipat. Buka lipatan itu seperti didalam gambar.

4. Kalau tengok gambar yang ke-4, dia ada bentuk segi tiga kan? Haa, yang bentuk segi tiga itu lipat seperti didalam gambar.

5. Lipat tepi kiri dan kanan kertas tersebut.

6. Terbalikan kertas tersebut. Selepas itu, lipat bahagian atas tu.

7. Selepas lipat bahagian atas, lipat pula bahagian bawah. Jangan rapatkan lipatan itu sampai ke bawah lipatan atas. takut susah nak jadi bentuk. Hihi

8. Lipatkan bahagian tepi kiri dan kanan menjadi segi tiga, lepas itu , letakkan ke dalam lubang bahagian atas tu. Tengok gambar.

9. yang ala-ala tanduk tadi, lipat masuk lubang yang sama seperti gambar ke-8. 

Done! Siap akhirnya! 

Selamat Mencuba!
Masih tak faham. Bolehlah contact saya melalui chat & dm di IG .

InshaAllah!
Sila chatbox saya. Nak menyinggah wall ni. Haha